Przepis na ciasto budyniowiec 📖

Przepis na ciasto budyniowiec:

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagnieć ciasto, obtaczając je w mące, aż będzie miękkie i elastyczne.
2. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż dno formy do pieczenia.
3. W rondelku zagotuj mleko. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier z budyniem. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj mieszankę budyniową i gotuj, ciągle mieszając, aż budynie zgęstnieje.
4. Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw budyniową masę do ostygnięcia.
5. Na rozwałkowane ciasto nałoż budyniową masę. Staraj się równomiernie rozprowadzić.
6. Z drugiej części ciasta wycinaj paski o szerokości około 1 cm i układaj je na budyniu, tworząc kratkę.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
9. Przed podaniem udekoruj je ulubionymi owocami, np. truskawkami lub malinami.

Gotowe ciasto budyniowiec możesz podać na deser lub jako smaczną przekąskę. Smacznego!

Podobne przepisy

budyniowiec na herbatnikach
ciasto hit
ciasto ryb
wz ciasto
ciasto bit