Przepis na budyniowiec na herbatnikach 📖
Składniki:- 2 opakowania herbatników
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125g masła
1. Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym i cynamonem.
2. W osobnej misce mieszamy żółtka, mąkę i trochę zimnego mleka. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
3. Wlewamy mieszankę żółtek i mąki do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
4. Masło ucieramy na puszystą masę.
5. W prostokątnym naczyniu układamy jeden wiersz herbatników.
6. Na herbatnikach nakładamy połowę budyniu, a następnie połowę masła.
7. Układamy kolejny wiersz herbatników, potem drugą warstwę budyniu i masła.
8. Na wierzchu układamy ostatni wiersz herbatników.
9. Górna warstwę herbatników smarujemy pozostałym masłem.
10. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Budyniowiec jest gotowy, do podania na deser. Smacznego!