Przepis na budyniowiec na herbatnikach 📖

Składniki:
- 2 opakowania herbatników
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125g masła

1. Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym i cynamonem.
2. W osobnej misce mieszamy żółtka, mąkę i trochę zimnego mleka. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
3. Wlewamy mieszankę żółtek i mąki do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
4. Masło ucieramy na puszystą masę.
5. W prostokątnym naczyniu układamy jeden wiersz herbatników.
6. Na herbatnikach nakładamy połowę budyniu, a następnie połowę masła.
7. Układamy kolejny wiersz herbatników, potem drugą warstwę budyniu i masła.
8. Na wierzchu układamy ostatni wiersz herbatników.
9. Górna warstwę herbatników smarujemy pozostałym masłem.
10. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Budyniowiec jest gotowy, do podania na deser. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto budyniowiec
jablecznik na herbatnikach
rafaello na herbatnikach
napoleonkę na herbatnikach
napoleonka na herbatnikach