Przepis na ciasto czekoladowe 📖

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę wraz z masłem, mieszając je razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę.

3. Dodajemy do masy jajecznej stopioną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy.

4. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę.

5. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy czekoladowej, mieszając je delikatnie, aż do połączenia składników.

6. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

7. Ciasto pieczemy przez około 35-40 minut, do momentu aż z wierzchu będzie suchy i lekko spękany.

8. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy na małych porcjach z ulubionymi dodatkami, np. malinami, bitą śmietaną czy lodami.

Smacznego!

Podobne przepisy

jak ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe w 5 min
fit ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe fit
czekoladowe ciasto z jagodami