Przepis na ciasto czekoladowe 📖
Składniki:- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę wraz z masłem, mieszając je razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę.
3. Dodajemy do masy jajecznej stopioną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy.
4. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy czekoladowej, mieszając je delikatnie, aż do połączenia składników.
6. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
7. Ciasto pieczemy przez około 35-40 minut, do momentu aż z wierzchu będzie suchy i lekko spękany.
8. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy na małych porcjach z ulubionymi dodatkami, np. malinami, bitą śmietaną czy lodami.
Smacznego!