Przepis na ciasto czekoladowe serowe 📖

Przepis na ciasto czekoladowe serowe:

Składniki:
- 200g herbatników
- 100g rozpuszczonego masła
- 500g sera kremowego
- 200g cukru
- 200g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Rozdrobnij herbatniki. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłóż na dno formy do ciasta (ok. 24 cm). Wyrównaj powierzchnię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. W misce umieść ser kremowy, cukier, roztopioną czekoladę, jajka, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
3. Wylej przygotowaną masę na schłodzony spód z herbatników. Wyrównaj powierzchnię.
4. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut, aż masa się ścięnie. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15-20 minut.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
6. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włóż je do lodówki na co najmniej 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
7. Przed podaniem możesz udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi, posypując je kakao lub polewając polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto rogaliki serowe
ciasto czekoladowe fit
ciasto czekoladowe w 5 min
jak ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe