Przepis na ciasto czekoladowe szwajcarskie 📖

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120g mąki pszennej
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść czekoladę i masło w rondelku na małym ogniu, mieszając aż do połączenia składników. Odstaw na bok i pozostaw do wystygnięcia.
2. W osobnej misce ubij jajka i cukier, aż masa stanie się kremowa.
3. Dodaj do masy jajecznej ekstrakt waniliowy, mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły.
4. Kolejno wlej wystudzoną czekoladę i masło do masy jajecznej, cały czas mieszając.
5. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki o średnicy około 20 cm.
6. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie podniesione i lekko spęczone na wierzchu.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
8. Gotowe czekoladowe ciasto szwajcarskie możesz podać same, posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe fit
jak ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe w 5 min