Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią 📖
Oto przepis na ciasto czekoladowe z cukinią:Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki startej cukinii
- 1 szklanka czekoladowych wiórków
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, wysmarowując ją masłem i wysypując mąką.
2. W dużym misie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. Dodaj jajka, jogurt, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.
4. Następnie dodaj startą cukinię i czekoladowe wiórki. Delikatnie wymieszaj, aby wszystko się równomiernie rozłożyło.
5. Przełóż przygotowane ciasto do przygotowanej formy.
6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie czysty.
7. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Po ostudzeniu możesz pokroić ciasto na porcje i podawać je jako deser lub dodatek do herbaty.
Smacznego!