Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkiem 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, następnie dodaj masło i wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka razem z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj stopioną czekoladę i masło do masy żółtkowej, cały czas mieszając.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w grubą kostkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
6. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj je do ciasta, delikatnie mieszając za pomocą drewnianej łyżki.
7. Przełóż ciasto do formy o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Możesz je dodatkowo udekorować posypując je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!