Przepis na ciasto czekoladowe z opakowania proszku do pieczenia 📖

Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. W drugiej misce wymieszaj cukier, olej roślinny, jajka i ekstrakt z wanilii, a następnie dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników mącznych do wilgotnej masy, mieszając ciągle, aż wszystko się połączy.
4. Wlej gorącą wodę i ponownie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o średnicy około 23 cm.
6. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
7. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilkanaście minut.
8. Następnie przekrój ciasto na plastry i serwuj. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe bez proszku do pieczenia
muffinki czekoladowe bez proszku do pieczenia
babeczki czekoladowe bez proszku do pieczenia
ciasto z rabarbarem na proszku do pieczenia
kruche ciasto bez proszku do pieczenia