Przepis na ciasto czeskie 📖

Przepis na ciasto czeskie:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 80g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220g masła
- 4 jajka
- 250ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Rozgrzej masło, dodaj do miski i wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka, mleko i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj ciasto.
4. Połącz ciasto w kulę, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części.
6. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
7. Ułóż warstwy ciasta na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 20-25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
8. Odstaw na bok i pozwól ostygnąć.
9. Możesz dodać posypkę z cukru pudru lub polać lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

czeskie gulasz
ciasto hit
ciasto bit
ciasto ryb
wz ciasto