Przepis na ciasto do naleśników 📖
Przepis na ciasto do naleśników:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- opcjonalnie: łyżeczka cukru
Wykonanie:
1. W większej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier (jeśli używasz).
2. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
4. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj.
5. Odstaw ciasto na 15-30 minut, aby odpoczęło.
6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
7. Wlej niewielką ilość ciasta na gorącą patelnię, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni.
8. Smaż naleśniki na średnim ogniu około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
9. Powtarzaj te kroki, aż zużyjesz całe ciasto.
Podawaj naleśniki na ciepło, możesz je doprawić ulubionymi nadzieniami – np. serem, dżemem, owocami, cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Smacznego!