Przepis na ciasto do pizzszklanki 📖
Przepis na ciasto do pizzszklanki:Składniki:
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2. Dodaj ciepłą wodę i oliwę, a następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki, które umieścisz w żaroodpornych szklankach.
6. Za pomocą palców wyrób ciasto wewnątrz szklanek, tworząc kształt małej pizzy.
7. Nałóż ulubione składniki na ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku, ustawionym na 200 stopni Celsjusza, przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
8. Wyjmij szklanki z pieca, ostudź je przez chwilę i ciesz się swoją własnoręcznie przygotowaną pizzszklanką!
Smacznego!