Przepis na ciasto drożdżowe moczone w wodzie 📖

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier i sól, wymieszaj.
3. Dodaj do miseczki aktywowane drożdże z wodą i wymieszaj całość drewnianą łyżką.
4. Do ciasta dodaj stopione masło oraz jajka, i wyrabiaj całość przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
5. Odstaw ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i podsyp mąką. Wyrob na stolnicy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
7. Przygotuj dużą patelnię lub rondel, wlej na dno olej i rozgrzej go.
8. Z ciasta formuj nieduże porcje, wrzucaj je na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
9. Smażone bułeczki osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gotowe ciasto drożdżowe moczone w wodzie można polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi dodatkami: dżemem, serem, owocami czy śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe na wodzie
rogaliki drożdżowe topione w wodzie
jajecznica na wodzie
szparagi na wodzie
owsianka na wodzie