Przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę 📖

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 500 ml ciepłego mleka
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- skórka starta z jednej cytryny
- konfitura lub owoce do nadzienia

Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną działać.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże oraz roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i jajka, wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw je w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Delikatnie rozwałkuj ciasto na wymiar blachy, aby równomiernie ją pokryło.
8. Nałożenie konfiturę lub owoce na ciasto, pozostawiając brzegi wolne.
9. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
11. Po wyrośnięciu ciasta wstaw je do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złote i puszyste.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostudzenia. Następnie pokrój na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z rabarbarem na dużą blachę
ciasto z owocami na duza blache
ciasto marchewkowe na dużą blachę
szybkie ciasto na dużą blachę
ciasto shrek dużą blachę