Przepis na ciasto z rabarbarem na dużą blachę 📖
Składniki:- 500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj dużą blachę o wymiarach około 25x35 cm - możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W drugiej misce ubij miękkie masło z cukrem na jednolitą masę. Dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Wprowadź ekstrakt waniliowy i śmietanę, i znów dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, tylko tyle, aby składniki się połączyły.
5. Nałóż połowę ciasta na spód przygotowanej blachy. Rozłóż na nim połowę pokrojonego rabarbaru, równomiernie go rozprowadzając. Powtórz te same kroki z resztą ciasta i rabarbaru.
6. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste w dotyku.
7. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce.
8. Po całkowitym ostudzeniu, pokrój ciasto na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj je na ciepło lub zimno, z dodatkiem bitnej śmietany lub lodów waniliowych.
Smacznego!