Przepis na ciasto drożdżowe z czekoladą 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 szczypta soli
- 100g czekolady (w kostkach)

Przygotowanie:
1. W małym rondelku podgrzej mleko i masło do momentu, aż masło się roztopi. Odstaw do ostygnięcia.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól.
3. Do mąki dodaj jajka i ostudzone mleko z masłem. Zacznij wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą.
4. Kiedy ciasto się zacznie formować, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyłóż je na oprószoną mąką powierzchnię. Delikatnie wgnieć, aby wydobyć nadmiar powietrza.
7. Dodaj kostki czekolady i delikatnie wyrabiaj ciasto, aż czekolada zostanie równomiernie rozłożona.
8. Przełóż ciasto do formy do pieczenia (ok. 24 cm), wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Odstaw ciasto na kolejne 30-40 minut, aby wyrosło.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
11. Gdy ciasto już wyrośnie, włóż je do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż nabierze złocistego koloru.
12. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia na kratkę.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z czekoladą drożdżowe
rogaliki drożdżowe z czekoladą
bułeczki drożdżowe z czekoladą
ciasto czekoladowe z czekoladą
ciasto marchewkowe z czekoladą