Przepis na bułeczki drożdżowe z czekoladą 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 75g cukru
- 25g drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- ulubiona czekolada w kostkach (np. mleczna, gorzka, biała)

Instrukcje:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól i resztę cukru.
3. Dodaj do mąki jajko i masło, a następnie wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zacznij zagniatać ciasto.
4. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na oprószoną mąką powierzchnię i podziel na mniejsze kawałki (ok. 12-15 bułeczek).
7. Z każdej porcji ciasta formuj kulki, a do środka wstaw po kilka kostek czekolady. Zlep brzegi ciasta, aby czekolada była dobrze zamknięta wewnątrz.
8. Układaj bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
9. Odstaw bułeczki na kolejne 30-45 minut w ciepłym miejscu, aby ponownie podrosły.
10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
11. Gdy bułeczki się podrośnięte, wstaw je do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut, aż staną się rumiane i pięknie wyrośnięte.
12. Po upieczeniu, wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
13. Smacznego! Bułeczki drożdżowe z czekoladą są gotowe do podania.

Podobne przepisy

bułeczki drożdżowe z kakao
bułeczki drożdżowe z kruszonką
bułeczki krucho drożdżowe
bułeczki drożdżowe pyszne
bułeczki drożdżowe z jabłkiem