Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką duża blacha 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 42 g drożdży świeżych (lub 14 g drożdży instant)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła

Dodatkowo:
- 1 żółtko (do posmarowania ciasta)

Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. Do drożdży dodaj przesianą mąkę, pozostały cukier, roztopione masło, jajka, sól i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
4. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1-2 cm i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Przygotuj kruszonkę: w misce wymieszaj mąkę, cukier i zimne masło, rozgniatając je palcami, aż powstanie kruszonka.
6. Posmaruj ciasto żółtkiem i posyp równomiernie przygotowaną kruszonką.
7. Odstaw ciasto na kolejne 20-30 minut, aby lekko wyrosło.
8. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
9. Po wyrośnięciu ciasta, wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż stanie się złote.
10. Po upieczeniu, wystudź ciasto na blasze, a następnie pokrój na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe ze śliwkami duża blacha
szarlotkę z kruszonką duża blacha
ciasto z truskawkami duża blacha
ciasto marchewkowe duża blacha
ciasto z owocami duża blacha