Przepis na ciasto marchewkowe duża blacha 📖
Składniki:- 500g startych marchewek
- 4 jajka
- 200g cukru
- 200ml oleju roślinnego
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- opcjonalnie: 100g posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek
Wykonanie:
1. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Powoli dodawaj olej, ciągle mieszając.
3. Dodaj starte marchewki i dokładnie wymieszaj.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i szczyptę soli.
5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, ciągle mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone.
6. Opcjonalnie dodaj posiekane orzechy włoskie lub rodzynki i wymieszaj.
7. Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
9. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Następnie pokrój ciasto na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj. Smacznego!