Przepis na ciasto faworków 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 75g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
3. W osobnej misce ubij jajka i dodaj śmietanę. Wymieszaj wszystko razem.
4. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość wody.
5. Ciasto podziel na 2 części. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj jedną część na cienki placek.
6. Za pomocą noża lub specjalnej rolki do faworków, pokrójciasto na paski o szerokości około 2-3 cm.
7. Rozgrzej olej w dużej, głębokiej patelni. Włóż przygotowane paski ciasta po kilka na raz i smaż je z obu stron na złoty kolor.
8. Po usmażeniu odłóż faworki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Powtórz czynności od kroku 5 do 8 z drugą częścią ciasta.
10. Serwuj faworki posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto hit
ciasto ryb
wz ciasto
ciasto bit
ciasto adam i ewa