Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem 📖

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem:

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150g sera feta
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2. W dużym garnku gotuj szpinak przez kilka minut, aż zmięknie. Odcedź i odstaw na bok.
3. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek.
4. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek aż nabiorą złocistego koloru.
5. Dodaj szpinak do cebuli i czosnku, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw, aby ostygło.
6. Rozwiń ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni. Powinno być zgrubiałe i prostokątne.
7. Na jednej połowie ciasta rozłóż szpinakową mieszankę. Posyp serem fetą.
8. Złóż drugą połowę ciasta na nadzienie i dokładnie sklej brzegi, aby mieszanka nie wylewała się podczas pieczenia.
9. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
10. Piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i daj mu chwilę, aby trochę przestygło.
12. Przekrój na kawałki i podawaj jako przekąskę lub lekką kolację.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto francuskie fit
ciasto francuskie
domowe ciasto francuskie
ciasto francuskie z pieczarkami
ciasto francuskie z parówkami