Przepis na ciasto herbaciane 📖
Oto przepis na tradycyjne ciasto herbaciane:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki herbaty czarnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcja:
1. Przygotuj herbatę czarną, dodając ją do gorącej wody i pozostaw na kilka minut do zaparzenia. Następnie odcedź herbatę i zostaw na bok, aby ostygła.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
3. Dodaj masło pokrojone w kostkę do miski i wymieszaj wszystko razem, aż powstanie kruchoziarnista masa.
4. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj do nich zaparzoną i ostudzoną herbatę.
5. Wlej stopniowo mieszankę jajeczną i herbatę do miski z suchymi składnikami, mieszając ciasto. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć, tworząc jednolitą masę.
6. Ciasto herbaciane przełóż na lekko oprószoną mąką powierzchnię, a następnie zagniataj je kilka razy, aby uzyskać gładkie ciasto.
7. Uformuj kulę z ciasta i owiń je w folię spożywczą. Umieść w lodówce na około 30 minut, aby ciasto odrobinę stwardniało.
8. Po upływie czasu czekania, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
9. Wykrawaj foremką różne kształty ciasta herbacianego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut, aż nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu, ostudzone ciasto herbaciane można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, jeśli lubisz.
12. Gotowe ciasto herbaciane możesz podawać i delektować się smakiem z ulubioną herbatą lub kawą.
Smacznego!