Przepis na ciasto hetmańskie 📖
Ciasto hetmańskie jest pysznym, tradycyjnym polskim ciastem, które składnikiem podobne jest do sernika. Oto przepis na to wyjątkowe ciasto:Składniki:
- 500 g sera białego, np. twarogu
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Ser biały dokładnie rozgnieć widelcem lub przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grudek.
2. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Po jednym dodawaj kolejno żółtka jajek, ciągle mieszając.
4. Następnie dodaj startą skórkę z cytryny i utartą wcześniej masę serową.
5. W oddzielnej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Białka oddzielnie ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
7. Dodaj pianę do ciasta i delikatnie wymieszaj, wykonując ruchy od dołu do góry.
8. Tortownicę (o średnicy około 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posypaj bułką tartą.
9. Wlej przygotowane ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
10. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.
11. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, aż ostygnie.
12. Gotowe ciasto hetmańskie możesz udekorować dodatkowo startą skórką z cytryny lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!