Przepis na ciasto hiszpan 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i cukier puder, następnie rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtka i mleko, zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto podziel na dwie części, z których jedną odłóż na chwilę.
5. Drugą część ciasta wykorzystaj do wyłożenia długości tortownicy, przywierając do jej spodu.
6. Wypełnij foremkę dowolnym nadzieniem, na przykład owocowym.
7. Na wierzch wstaw drugą część ciasta, a dokładnie wyciągnięte z foremki pozostałe kawałki.
8. Wstaw na 30 minut do nagrzanego piekarnika (180°C).
9. Upieczone ciasto hiszpaniek można polać lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto hit
ciasto ryb
wz ciasto
ciasto bit
ciasto amerykaniec