Przepis na ciasto hucułka 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 100 g bakalii (np. orzechów, rodzynek, suszonych owoców)
- 2 łyżki mielonych orzechów
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier, jajko i kwaśną śmietanę. Całość zagnieć, aż składniki się połączą.
4. Wrzuć do ciasta posiekane bakalie oraz mielone orzechy. Wyrób je w ciasto.
5. Uformuj kulę z ciasta, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
6. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na mniejsze części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
7. Wykrawaj z ciasta dowolne kształty za pomocą foremek i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 12-15 minut, aż ciasteczka lekko się zezłocą.
9. Po upieczeniu, ostudzone ciasteczka posyp cukrem pudrem.
Smacznego!