Przepis na ciasto huzar 📖
Przepis na ciasto huzar:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Nadzienie:
- 200g płatków czekoladowych
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki kakao
- 100g orzechów włoskich (posiekanych)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy.
2. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykładaj nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. Następnie wstaw ciasto do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż się lekko zezłoci.
5. W międzyczasie, przygotuj nadzienie. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
6. Po wystudzeniu biszkoptu, rozłóż równomiernie nadzienie na jego powierzchni. Posyp orzechami włoskimi.
7. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodziło.
8. Gotowe ciasto huzar możesz udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Smacznego!