Przepis na ciasto iluzja 📖

Oto przepis na ciasto Iluzja:

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 150g masła, pokrojonego w kostkę
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200g śmietany kremówki
- 100g białej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
- 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje:

1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w misce. Dodaj masło i zagnieć składniki, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj cukier, jajka, kakao, mleko, rum i ekstrakt waniliowy do miski. Zagnieć ciasto i odstaw je na 30 minut do lodówki.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj na grubość około pół centymetra i użyj jej, aby wyłożyć spód tortownicy o średnicy około 24 cm. Odstaw resztę ciasta.
5. Piecz spód ciasta w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż stanie się lekko zrumieniony. Następnie wyjmij go z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
6. W międzyczasie, przygotuj nadzienie czekoladowe. W rondelku podgrzej śmietanę, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę, mieszając aż do jej rozpuszczenia. Dodaj cukier puder i kontynuuj mieszanie do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
7. Gdy spód ciasta już się ostudzi, wlej nadzienie czekoladowe na niego. Rozwałkuj pozostawioną część ciasta i pokrój w paski. Ułóż paski na wierzchu nadzienia, tworząc wzory.
8. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty.
9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto ryb
ciasto hit
wz ciasto
ciasto bit
ciasto amerykaniec