Przepis na ciasto karpatka na duza blache 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 6 jajek
- 500 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Do garnka wlej mleko i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj.
2. W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj 150 g masła i 1 jajko. Zagnieć ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
4. Wyłóż większą część ciasta na spód dużej blachy i równomiernie rozprowadź.
5. Przygotowaną masę budyniową zagotuj i wlej na spód ciasta w blaszce.
6. Na masę budyniową wyłóż drugą, mniejszą część ciasta. Rozprowadź ją równomiernie.
7. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
8. Po upieczeniu, ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe na dużą blachę
ciasto z rabarbarem na dużą blachę
ciasto drożdżowe na dużą blachę
ciasto shrek dużą blachę
szybkie ciasto na dużą blachę