Przepis na ciasto królewiec 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 180g masła
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g marmolady (preferowana jest pomarańczowa)
- 100g startej czekolady
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto.
2. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
3. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Wyłóż je na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc spód ciasta.
4. Na spód ciasta wyłóż równomierną warstwę marmolady.
5. Mniejszą część ciasta także rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Pokrój ją na paski lub dowolne kształty i ułóż na wierzchu marmolady, tworząc kratkę.
6. Posyp wierzch ciasta startą czekoladą.
7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
8. Po upieczeniu ostudź ciasto, a następnie posyp je obficie cukrem pudrem.
9. Gotowe ciasto królewiec podawaj pokrojone na kwadraty lub romby.
Smacznego!