Przepis na ciasto krowkowe 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła orzechowego
- 1/2 puszki mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
3. Dodaj masło i żółtka, a następnie mleko i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż ciasto na blachę i piecz przez około 20 minut.
5. W międzyczasie przygotuj krem: w rondelku rozpuść masło orzechowe, dodaj mleko skondensowane i wanilię. Całość gotuj na małym ogniu, aż zmiesza się i zgęstnieje.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż krem na wierzch.
7. Wciąż na gorąco posyp cukrem pudrem.
8. Pozostaw do wystygnięcia.

Podobne przepisy

lody krówkowe
ciasto ryb
ciasto bit
ciasto hit
wz ciasto