Przepis na lody krówkowe 📖
Przepis na lody krówkowe:Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 6 sztuk krówek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy cukier na złoty karmel, ciągle mieszając.
2. Dodajemy do karmelu śmietankę kremówkę i mleko, całość podgrzewając na małym ogniu, aż się wszystko połączy.
3. Krówki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do płynnej masy, mieszając, aż się rozpuszczą.
4. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii, dokładnie mieszając.
5. Masę przelewamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
6. Po tym czasie, masę wylewamy do maszyny do lodów, następnie wykonujemy lody według instrukcji urządzenia.
7. Jeśli nie posiadamy maszyny, wlewamy masę do zamrażalnika i co pół godziny mieszamy, żeby nie tworzyły się kryształki lodowe, powtarzamy ten proces 2-3 razy.
8. Po zamrożeniu lody krówkowe są gotowe do podania.
Smacznego!