Przepis na ciasto kruche z czarna porzeczka 📖

Oto prosty przepis na ciasto kruche z czarną porzeczką:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 200g czarnej porzeczki (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj składniki palcami, aż powstanie kruchoziarnista masa.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto tylko do momentu, aż składniki się połączą. Nie wyrabiaj za długo.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawinij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. W międzyczasie, umyj czarną porzeczkę i osusz ją delikatnie.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedną większą na spód ciasta, drugą mniejszą na wierzch.
8. Wyłóż większą część ciasta na dno formy do pieczenia (ok. 24 cm średnicy) i wyrównaj.
9. Posyp połową czarnej porzeczki na spodzie ciasta.
10. Skrop porzeczkę jedną łyżką miodu.
11. Pokrój drugą część ciasta na paski lub ugnieć w rękach i ułóż na wierzchu ciasta w formie kratki.
12. Posyp pozostałą czarną porzeczką na wierzchu.
13. Skrop porzeczkę drugą łyżką miodu.
14. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż nabierze złocistego koloru.
15. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

bimber z porzeczką
tort czekoladowy z porzeczką
herbatę czarną
czarna lemoniada
babkę biało czarną