Przepis na ciasto lane 📖

Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. W drugiej misce wymieszaj mleko, olej roślinny i jajka. Wbijaj je pojedynczo i mieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając cały czas do połączenia składników.
4. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj, aby uzyskać ciemniejszą masę.
5. Wlej jasne ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia.
6. Na wierzch wlej ciemniejsze ciasto i delikatnie mieszaj widelcem, aby uzyskać efekt marmurkowy.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-50 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Podobne przepisy

lane ciasto z jabłkami
lane ciasto z owocami
lane ciasto ze sliwkami
dobre ciasto lane
proste lane ciasto