Przepis na ciasto marchewkowe latwe 📖
Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe:Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
2. W innym naczyniu ubij jajka. Dodaj cukier, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
4. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 23 cm.
5. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, lub do momentu gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij je z formy i całkowicie wystudź na kratce.
7. Gdy ciasto będzie już schłodzone, możesz je udekorować np. lukrem śmietankowym lub kremem serowym.
Smacznego!