Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami na dużą blachę 📖
Składniki:- 4 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu połącz startą marchewkę, mąkę, cukier, olej roślinny i jajka. Dokładnie wymieszaj składniki.
2. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
3. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj ciasto.
4. Przełóż ciasto do dużej formy (blachy) o wymiarach około 30x40 cm, uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
6. Sprawdź gotowość ciasta, wkłuwając w nie drewniany patyczek - jeśli po wyjęciu z ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe.
7. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
8. Gdy ciasto jest już zimne, możesz je pokroić na porcje i podawać.
Smacznego!