Przepis na ciasto maślane 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli.
2. Masło pokrój na kawałki i dodaj do miski z suchymi składnikami.
3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, aż składniki się dobrze połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po odcedzeniu ciasta zimnego z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Wytnij foremką lub szklanką krążki lub dowolne kształty ciasta.
7. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ciasteczka przez około 15 minut, aż staną się złociste.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, maślanym ciastem. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe maślane
szybkie ciasto maślane
herbatniki maślane
racuszki maślane
pancakes maślane