Przepis na ciasto na pierogi ze smietana 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g twarogu
- 200 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę i posól. Następnie dodaj jajko i wodę. Wyrób elastyczne ciasto, które będzie się ładnie odchodzić od rąk. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
2. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
3. Twaróg ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż cebulę na oleju, a następnie dodaj ziemniaki i smaż, aż staną się miękkie. Na koniec dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na stolnicę posyp mąką i rozwałkuj cienkie placki z ciasta.
5. Wykrawaj kółka za pomocą kieliszka lub szklanki.
6. Na każdy placek ciasta nakładaj łyżeczkę nadzienia. Zlep pierogi, dociskając brzegi widelcem.
7. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Wyławiaj je, gdy wypłyną na powierzchnię.
8. Śmietanę podgrzej w rondlu, dodaj sól i pieprz do smaku.
9. Pierogi podawaj polane gorącą śmietaną.
Smacznego!