Przepis na ciasto naleśnikowe bez mleka 📖

Przepis na naleśniki bez mleka:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki wody gazowanej
- Dodatki według własnego uznania: np. dżem, owoce, cukier puder

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i olej. Powoli wlewaj wodę gazowaną, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
3. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuść nieco oleju, aby nie przywierały naleśniki.
4. Wlej na patelnię około 1/4 filiżanki ciasta i delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni patelni.
5. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
6. Przełóż naleśniki na talerz i powtórz czynność do zużycia całego ciasta.
7. Napełnij naleśniki ulubionym dżemem lub owocami, zwiń je lub złóż na pół, posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto do naleśnikowe
ciasto naleśnikowe
ciasto naleśnikowe bezglutenowe
proste ciasto nalesnikowe
ciasto naleśnikowe dla dzieci