Przepis na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 📖

Oto przepis na ciasto naleśnikowe bezglutenowe:

Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje:
1. Przesiej mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i sól do dużej miski.
2. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj składniki suche.
3. W osobnej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.
4. Dodaj mleko do ubitych jajek i ponownie dokładnie wymieszaj.
5. Powoli wlej mieszankę mleczno-jajeczną do miski z suchymi składnikami, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.
7. Pozostaw ciasto na około 15 minut, aby składniki się połączyły.
8. Rozgrzej dobrze natłuszczoną patelnię na średnim ogniu.
9. Wlej porcję ciasta (około ¼ szklanki) na patelnię i rozprowadź je równomiernie, obracając patelnią.
10. Smaż naleśnik z każdej strony przez około 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru.
11. Przełóż usmażone naleśniki na talerz i powtarzaj proces, aż zużyjesz wszystkie ciasto.
12. Podawaj naleśniki na ciepło z ulubionym nadzieniem lub dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto do naleśnikowe
ciasto naleśnikowe
ciasto naleśnikowe do kurczaka
ciasto naleśnikowe z majonezem
ciasto naleśnikowe bez glutenu