Przepis na ciasto orchidea 📖
Składniki:- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- kolorowe kwiaty jadalne
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W przygotowanym rondlu roztwórz masło i pozostaw je do ostygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
3. Do miseczki z białkami dodaj połowę ilości cukru. Ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
4. W drugiej miseczce zmiksuj żółtka z resztą cukru, dodając ekstrakt waniliowy. Masa powinna się zgęścić i stać się jasnożółta.
5. Do żółtek dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj, uzyskując jednolitą konsystencję.
6. Do masy jajecznej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, wykonując ruchy od dołu do góry, aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
8. Piecz przez około 40-45 minut, lub aż ciasto będzie rumiane i sprężyste. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
9. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, stop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Delikatnie polej nią wierzch ciasta, tworząc wzory.
10. Na koniec udekoruj ciasto kolorowymi jadalnymi kwiatami.
11. Przed podaniem przełóż ciasto orchidea na paterę i ciesz się jego intensywnym smakiem.
Smacznego!