Przepis na ciasto potrójnie czekoladowe 📖

Oto przepis na ciasto potrójnie czekoladowe:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g czekolady mlecznej, pokrojonej na kawałki
- 100g białej czekolady, pokrojonej na kawałki

Instrukcje:
1. Rozpuść czekoladę gorzką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. W misce, za pomocą miksera, wymieszaj masło i cukier na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym jajku, kontynuując mieszanie.
4. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy masłowej, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.
6. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a następnie dodaj kawałki czekolady mlecznej i białej czekolady.
7. Przełóż ciasto do keksówki lub formy o średnicy około 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wkłuwając w nie patyczek - powinien wychodzić suchy.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe w 5 min
ciasto czekoladowe
jak ciasto czekoladowe
fit ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe fit