Przepis na ciasto pszczolka 📖

Przepis na ciasto pszczółka:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kakao
- płatki migdałów do dekoracji

Wykonanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
2. Do miski dodaj masło oraz cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę.
3. Dodaj jajko oraz miód i ponownie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
5. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
6. Na blat cieasta przesyp mąkę i rozwałkuj każdą część osobno na placek.
7. Połóż na sobie jasną i ciemną warstwę i zwiń w rulon.
8. Uformuj z ciasta kształt pszczoły i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Posyp ciasto płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
10. Po upieczeniu, wystudź ciasto i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto ryb
ciasto bit
wz ciasto
ciasto hit
ciasto amerykaniec