Przepis na ciasto rafaello kwestia smaku 📖

Składniki:
- 200g tartych orzechów kokosowych
- 200g pokruszonych herbatników
- 200g białej czekolady
- 200ml śmietanki kremówki
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- kokosowe kulki Raffaello do dekoracji

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę razem z masłem.
2. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do podgrzewanej śmietanki. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
3. Z rondelka zdejmujemy masę czekoladową i dodajemy miód oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy wszystko dokładnie.
4. Do miski przekładamy herbatniki i orzechy kokosowe. Dodajemy przygotowaną masę czekoladową.
5. Dokładnie mieszamy składniki, aż powstanie jednolita, kleista masa.
6. Za pomocą łyżki nabieramy porcje masy i formujemy kulki o średnicy około 2-3 cm.
7. Gotowe kulki układamy na półmisku lub desce do krojenia.
8. Na każdą kulkę układamy po jednym kokosowym kulkom Raffaello - jako dekorację.
9. Ciasto Rafaello kwestia smaku wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aż stwardnieje.
10. Gotowe ciasto podajemy na talerzach do deserów i możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem naszych własnoręcznie przygotowanych kulek Raffaello. Smacznego!

Podobne przepisy

rafaello kwestia smaku
ciasto z owocami kwestia smaku
ciasto marchewkowe kwestia smaku
naleśniki ciasto kwestia smaku
ciasto zebra kwestia smaku