Przepis na ciasto rurki z kremem 📖
Przepis na ciasto rurki z kremem:Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- kostki czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na równą ilość pasków o szerokości około 5 cm.
3. Zwijaj paski na formy w kształcie rurek, uważając, aby złączenia były szczelne.
4. Ułóż rurki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
6. W rondelku wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
7. Zdejmij rondel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Ostudź krem.
8. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
9. Połowę ubitej śmietany delikatnie wymieszaj z kremem waniliowym.
10. Napełnij rurki ciastem kremowym za pomocą worka cukierniczego lub łyżki.
11. Udekoruj wierzch rurek startą czekoladą lub posypką.
12. Chłodź w lodówce przez około 2 godziny przed podaniem.
Smacznego!