Przepis na ciasto na rurki z kremem budyniowym 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 6 łyżek cukru

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
2. Powstałe ciasto podziel na dwie części: jedną większą i jedną mniejszą.
3. Większą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
4. Zawinij ciasto na wałki o średnicy około 1,5 cm.
5. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
6. Na blasze do pieczenia ułóż wałki ciasta tak, aby nie dotykały się nawzajem.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
8. Wyjmij wałki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. W rondelku zagotuj mleko.
10. W miseczce wymieszaj cukier i budynie waniliowe.
11. Do gotującego mleka dodaj mieszankę budyniową i ciągle mieszaj, aż budyń zgęstnieje.
12. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw krem do przestygnięcia.
13. Następnie napełnij rurki kremem budyniowym, wypełniając je od góry do dołu.
14. Gotowe rurki z kremem budyniowym schładzaj w lodówce przez około godzinę przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rurki z kremem budyniowym
rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym
ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
ciasto z truskawkami i kremem budyniowym
ciasto z rurki z kremem