Przepis na ciasto salceson 📖
Składniki:- 500 g mielonej wieprzowiny
- 500 g mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- plaster wędzonego boczku
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. W misce połączyć mięso, jajka, bułkę tartą, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Blachę do zapiekania wyłożyć plastrem wędzonego boczku.
4. Na boczku ułożyć warstwę mięsa.
5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około godziny.
6. Po upieczeniu odstawić na kilka minut, pokroić na kawałki i podawać.