Przepis na jabłecznik salceson 📖
Składniki:- 6 dużych jabłek zielonych
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
1. Jabłka obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
2. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj cukier i smaż, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj pokrojone jabłka i cynamon. Podsmażaj na niskim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, jajko i mleko, tworząc gładkie ciasto.
5. Na tortownicy o średnicy około 24 cm rozprowadź połowę ciasta na spodzie.
6. Na ciasto wylej podsmażone jabłka.
7. Na wierzchu rozprowadź drugą połowę ciasta.
8. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
9. Gdy jabłecznik lekko ostygnie, można go podać na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.
Smacznego!