Przepis na ciasto shrek na biszkoptach 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Zielona i czerwona żelowa farbka spożywcza
- Kolorowe posypki i ozdoby cukrowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Jajka oddzielamy na białka i żółtka.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
3. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy.
4. Delikatnie łączymy ubitą pianę z masą jajeczną.
5. Mamy biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
6. Pieczemy ciasto w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 35-40 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
7. Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
8. W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
9. Gdy biszkopt wystygnie, przekrawamy go na trzy równe części.
10. Całą śmietanę kremówkę równomiernie rozprowadzamy na pierwszej części biszkoptu.
11. Drugą część biszkoptu kroimy na kształt twarzy Shreka (kanciaste). Nałożenie na całość kreślonej przez wycięcia części biszkoptu nałożymy krem.
12. Z kolei trzecią część biszkoptu kroimy na kształt uszu Shreka i przekładamy na suche części twarzy. Ponownie smarujemy kremem.
13. Z zielonych farbek spożywczych mieszamy krem, napełniamy bezowy na Shreka.
14. Całość ozdabiamy według własnego uznania, używając żelowych farbek spożywczych, kolorowych posypek i ozdób cukrowych.
Gotowe! Teraz można się cieszyć upieczonym ciastem Shrek na biszkoptach. Smacznego!