Przepis na ciasto tiramisu z galaretka 📖

Składniki:
- 200g herbatników
- 250ml mocnej kawy
- 100ml likieru kawowego
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki o smaku kawy
- kakao do posypania

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszyć na drobne okruszki i przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić, aby lekko stężeła.

2. W misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno dodając cukier puder.

3. W drugiej misce utrzeć ser mascarpone na gładką masę.

4. Następnie połowę przygotowanej kawy wymieszać z likierem kawowym.

5. Na dnie formy (preferowanej kształtem do transpotu) ułożyć warstwę herbatników nasączonych mieszanką kawy i likieru.

6. Na herbatniki nałożyć połowę utartego serka mascarpone, równomiernie rozprowadzając.

7. Na ser narzucić połowę ubitej śmietanki.

8. Następnie wykonujemy drugą warstwę, powtarzając czynności w ten sam sposób: herbatniki, ser mascarpone, ubitą śmietankę.

9. Na wierzchu ułożyć lekko stężałą galaretkę.

10. Całość ciasta posypać kakao.

11. Ciasto tiramisu schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub całą noc, aby smaki się przegryzły.

12. Przed podaniem można pokroić w porcje i udekorować wiórkami czekolady lub świeżym owocem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu z galaretką
ciasto z galaretka
szybkie ciasto z galaretką
efektowne ciasto z galaretką
ciasto czekoladowe z galaretką