Przepis na ciasto tiramisu z galaretka 📖
Składniki:- 200g herbatników
- 250ml mocnej kawy
- 100ml likieru kawowego
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki o smaku kawy
- kakao do posypania
Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszyć na drobne okruszki i przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić, aby lekko stężeła.
2. W misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno dodając cukier puder.
3. W drugiej misce utrzeć ser mascarpone na gładką masę.
4. Następnie połowę przygotowanej kawy wymieszać z likierem kawowym.
5. Na dnie formy (preferowanej kształtem do transpotu) ułożyć warstwę herbatników nasączonych mieszanką kawy i likieru.
6. Na herbatniki nałożyć połowę utartego serka mascarpone, równomiernie rozprowadzając.
7. Na ser narzucić połowę ubitej śmietanki.
8. Następnie wykonujemy drugą warstwę, powtarzając czynności w ten sam sposób: herbatniki, ser mascarpone, ubitą śmietankę.
9. Na wierzchu ułożyć lekko stężałą galaretkę.
10. Całość ciasta posypać kakao.
11. Ciasto tiramisu schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub całą noc, aby smaki się przegryzły.
12. Przed podaniem można pokroić w porcje i udekorować wiórkami czekolady lub świeżym owocem.
Smacznego!