Przepis na ciasto z galaretka 📖
Składniki:- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki (o wybranym smaku)
- owoce (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Jajka oddzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier.
2. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy olej roślinny i ponownie mieszamy.
3. Masę przelewamy do formy (np. tortownicy) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
4. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
5. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy aż lekko zacznie tężeć.
6. Na wierzchu ciasta układamy owoce (jeśli używamy) i polewamy galaretką.
7. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie zastygnie.
Smacznego!