Przepis na ciasto trzy czekolady 📖
Składniki:- 200g gorzkiej czekolady
- 200g mlecznej czekolady
- 200g białej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- szczypta soli
- opcjonalnie: posypka czekoladowa lub polewa czekoladowa do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozpuść każdy rodzaj czekolady osobno w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszaj, aż stanie się gładka i bez grudek. Odstaw na bok.
2. W oddzielnej misce ubij masło i cukier na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i sól. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie mieszaj zbyt intensywnie.
5. Podziel ciasto na trzy równą części.
6. Dodaj jedną część roztopionej gorzkiej czekolady do pierwszej części ciasta i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj drugą część mlecznej czekolady do drugiej części ciasta i wymieszaj.
8. Do trzeciej części ciasta dodaj roztopioną białą czekoladę i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.
9. Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
10. Zaczynając od jednego kawałka ciasta, wlej go do formy, następnie dodaj kolejne części, jedną po drugiej, aż zużyjesz całe ciasto.
11. Delikatnie wymieszaj ciasto widelcem, tworząc efekt marmurkowy.
12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.
13. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
14. Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto posypką czekoladową lub polewą czekoladową.
15. Gotowe! Można je podawać na ciepło lub schłodzone. Smacznego!